miércoles, 9 de enero de 2013

Taxonomia de Bloom per a l'era digital (2008)

L'any 1956, Benjamin Bloom, amb l'ajuda d'alguns col·laboradors va crear una classificació de les diferents activitats educatives (coneguda com a Taxonomia de Bloom) ordenades jerarquicament de mes senzilles a més complexes.

Es van definir tres dominis d'activitats educatives: COGNITIU, AFECTIU I PSICOMOTOR.
L'any 2000, el domini de les habilitats cognitives va ser retocat, modificant els substantius per transformar-los en verbs.




Imatge extreta d'aquesta pàginahttp://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Ara han passat més de 50 anys i la Taxonomia de Bloom segueix sent una eina fonamental per als educadors, per establir els objectius d'aprenentatge en les diferents assignatures. Actualment ens trobem en una era digital,, així que a l'any 2008 Andrew Churches va completar cada categoria amb verbs i eines del món digital que possibiliten el desenvolupament per a RECORDAR, COMPRENDRE, APLICAR, ALANLITZAR, EVALUAR I CREAR.

Clica aquí si vols veure la taula creada per Andrew Churches:
TAXONOMIA DE BLOOM PER A LA ERA DIGITAL -ANDREW CHURCHES (2008)

Informacio extreta de les següents fonts:
BLOC DE JORDI SIMON
http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomCuadro.php3

__________________________________________________________________________

A continuació, mostraré una taula on apareixen totes les eines i recursos digitals que hem après aquest quatrimestre a GTIC, indicant quina habilitat cognitiva, segons la classificació de 2008, es desenvolupa en cada una d'elles:

Glogster



Aquest és un exemple  simple d'un pòster que jo mateixa he creat mitjançant Glogster. De fet, aquesta és una aplicació d'internet que serveix per crear murals digitals. Aquests morals, poden ser impresos, penjats en un bloc, o projectats mitjançant una PDI o una pisarra digital normal.
El millor d'aquesta aplicació és que en els pòsters que fassis, hi podras introduïr audicions, videos, etc; cosa que no pots fer en un moral fet a mà.
Per poder utilitzar aquesta aplicació només hauras de registrar-te a http://www.glogster.com/ i a continuació ja podràs crear els teus pòsters a partir de plantilles que tens a la teva disposició o en un full en blanc per poder deixar anar la teva imaginació.

Per a la descripció de Glogster m'ha servit d'ajuda aquesta pàgina web: http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/es/internet/aplicaciones-web/794-glogster

WIKIS

Un Wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador dels usuaris. D'aquesta manera, els usuaris d'un wiki, poden crear, modificar i esborrar el contingut d'una pagina web, de forma fàcil i ràpida. És una manera molt eficaç de compartir i construir coneixement entre tots. Un dels wikis més conegut, és el Wikipedia.

Els projectes wiki tenen un historial que guarda totes les modificacions i aportacions que s'han fet. Així, es podrà recuperar una informació borrada.
Un cop et registres a http://www.wikispaces.com/ podràs crear tants wikis com vulguis, i tots aquells que ja hagis creat  els podràs editar quan vulguis, ja que tots quedaràn emmagatzemats a "els meus wikis".
A més, podrem decidir si volem que aquest wiki sigui públic a la visió de qualsevol, o privat per a tu mateix o per un grup de persones.

Per a descriure un wiki, m'ha servit d'ajuda la següent pàgina web:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Wiki

Etiquetes

FUNCIÓ DE LES ETIQUETES:

Les etiquetes tenen una clara funció de organització i ordre en el teu bloc. Si atribueixes etiquetes a les teves entrades, serà més fàcil, per a tú i pels que visitin el teu bloc, el fet de cercar la informació desitgada amb més rapidesa i facilitat.

Com funcionen?

Si vols que les etiquetes formin part del teu bloc, simplement has de seguir els següents passos:

- Anar a disseny del bloc i incloure un nou gadget: ETIQUETES. En el meu cas, jo les he disposat a la zona dreta inferior del bloc, però podràs posar-les en el lloc que tú més desitgis per al disseny del teu bloc.

- Un cop fet el primer pas, voràs que cada cop que fassis una nova entrada, a la zona dreta, sota "configuració de las entradas" apareix "Etiquetas", clica-ho.

- A continuació, has d'escriure l'etiqueta o les etiquetes corresponents a les que vols adjuntar aquesta nova entrada.

- Finalment, per a que les etiquetes noves que fas, apareguin al teu bloc, hauras de tornar a disseny del bloc i editar el gadget de les etiquetes, fent que totes les que has fet surtin en el bloc.

VIQUIPÈDIA - Modifiquem una pàgina Viquipèdia

Viquipèdia és una enciclopèdia escrita col·laborativament per internet. És un dels 10 llocs web més populars del món i té més de 15 milions d'articles en 282 idiomes i dialèctes. Tot el seu contingut està sota llicència de GNU i Creative Commons.

Aquesta enciclopèdia es manté i s'actualitza continuament per milions de voluntaris de tot el món que es registren a Viquipèdia. En conseqüència, tothom hi pot participar i aportar el seu saber.
Per fer-hi una aportació, no és necessari registrar-se, tanmateix, si fas qualsevol modificació en una entrada de viquipèdia, quedarà registrat l'adreça o el codi del teu local.

Tots els temes tractats a Viquipèdia, i els seus errors, poden ser discutits a la pàgina de discussió, la qual serveix com a eina de debat, on tothom pot incloure les seves opinions. Un cop arribats a un acord, es modifica la informació i es desa.

Aportar una modificació en una pàgina de Viquipèdia resulta molt fácil, de fet nomès has de seguir el següents passos:

1- Buscar la pàgina que vols editar.
2- Clicar modifica, situat a la part superior de la pàgina.
3- Modificar o afegir aquella  informació que volguem i desar la pàgina, clicant sobre desa la pàgina, situat al final de l'article.

Viquipèdia presenta els seus 5 pilars fonamentals:

1 - Viquipèdia és una enciclopèdia, que incorpora elements de les enciclopèdies generals i les especialitzades, amb l'objectiu de recopilar tot el saber de forma enciclopèdica.

2- Cerca el punt de vista neutral. Intenta no exagerar un punt de vista específic, oferint informació desde tots els angles possibles evitant presentar un punt de vista com el més cert. Això implica citar les fonts autoritzades, que puguin verificar-se.

3- Viquipèdia és de contingut lliure, ja que tothom i pot col·laborar lliurement.

4- Segueix unes normes d'etiqueta. S'han de respectar les opinions de tots els viquipedistes i comportar-se civilitzadament, evitant atacas personals i generalitzacions. Es requereix que s'actui amb bona fe.

5- No te normes inamovibles. Per tant, tothom pot modificar alguna cosa. Totes les versions anteriors queden guardades, així que no podem estpatllar res per accident.

Webs que m'han servit d'ajuda per fer aquest redactat:
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipedia

Modifiquem una pàgina de Viquipèdia:

A classe de GTIC, ens van oferir que modifiquèssim una pàgina de Viquipèdia. En un primer moment pensàvem que no podríem fer-ho. No obsant, desprès d'aquest quatrimestre hem après molt sobre els infants en l'àmbit plàstic i varem decidir buscar informació sobre aquest tema.
Seguidament, ens vàrem donar compte que a la pàgina de Viquipèdia, dedicada a l'infantesa, hi ha un apartat que aporta informació sobre els estadis gràfics, els quals haviem treballat a classe.
La nostra sorpresa va ser que faltava l'últim estadi: L'ESTADI PSEUDO-NATURALISTA (dels 12 als 14 anys). En conseqüència, vàrem decidir que nosaltres aportaríem la informacio sobre aquest estadi i aquest ha estat el resultat:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Infantesa#El_dibuix:_Estadis_gr.C3.A0fics 


Creative Commons

Creative Commons (CC) és una organització sense propòsits comercials que es dedica a trencar amb les barreres legals per a compartir els treballs creatius, fent que així, persones d'arreu del mon, puguin compartir la seva creativitat amb els demès, mitjançant unes llicències.
Commons proporciona quatre condicions als creadors, per a que ells mateixos decideixin les mesures en les que volen compartir els seus  treballs amb la resta:

Aquestes són les quatre condicions:

  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Aquestes condicions es combinen entre elles per donar lloc a les llicències que us mostro a continuació. L'objectiu final, és estendaritzar les llicències en lloc de prohibir l'ús de les obres.
  • Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.
________________________________________________________________________
Com posar-se el Creative Commons en un bloc:
 Segueix els següents passos:
1.  Ves a http://creativecommons.org/choose/ . Podras cambiar l'idioma, a la part inferior de la pàgina.
2.  A continuació us apareixeràn unes preguntes que haureu d'omplir, decidint quines llicències tries per al teu bloc.
3.  Finalment, voreu el codi embed, s'ha de copiar.
4.  A continuació, ves al teu bloc, a la part de disseny del format.
5.  S'haurà d'afegir un gadget, el gadget "HTML/Javascript". Finalment, aquí serà on enganxarem el codi embed que prèviament hem copiat.
6. Comprovar si ja has introduït correctament Creative Commons al teu bloc.

martes, 8 de enero de 2013

PREZI

QUÈ ÉS UN PREZI?

Prezi és una aplicació multimèdia que serveix com a eina de creació de presentacions, les quals podràs fer públiques o privatitzar-les. Es distingeix principalment per la seva interfície d'usuari amb zoom, la qual permet als usuaris disposar d'una visió més allunyada o apropada de la zona de la presentacíó.
Tota la presentació queda distribuida en una mateixa finestra. De fet, és com una diapositiva infinita, sobre la qual hi pots escriure, adjuntar videos, fotos, etc.
El resultat final és un treball atractiu per la seva complexitat i generositat en els efectes.

És interessant destacar, que totes aquelles presentacions que hagis produït, queden emmagatzemades a la teva compte de Prezi (els trobaràs si cliques a YOUR PREZIS) i podràs eliminar fàcilment aquelles que en algun moMent ja no et facin falta. Igual de fàcil serà produïr-ne de noves amb un simple clik a +NEW PREZIS.

Aquesta aplicació se sol comparar amb Microsoft PowerPoint, però es diferencien en el fet que Prezi funciona íntegrament a travès d'internet. A més, a diferència del treball en una sola finestra que fem a travès de Prezi, PowerPoint consisteix en una suma de diapositives que formen la nostra presentació.

PUBLICACIÓ D'UN PREZI

Aqui us adjunto un exemple de PREZI, que jo mateixa he realitzat, desprès de registrar-me a la pàgina d'aquest programa:


                         _________________________________________________________________________
A continuació us adjunto les pàgines web que m'han adujat a descriure què és el PREZI:
  1. http://www.slideshare.net/juampig/qu-es-un-prezi
  2. http://es.wikipedia.org/wiki/Prezi
  3. http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi

viernes, 4 de enero de 2013

Cmaptools i Gliffy


El mapa conceptual (creat per Joseph D.Novak) sabem que és una bona eina per distribuïr una informació de manera sintetitzada i precisa, que sigui fàcil d'entendre sense haver de trencar-se massa el cap.
Els podem fer a mà, però també existeixen alguns programes molt adeqüats per fer-los mitjançant l'ordinador. Jo us en presentaré un: Cmaptools.
CmapTools serveix per fer mapes conceptuals, relacionant conceptes a travès de fletxes i conectors. Els arxius que produïm podràn ser guardats al local o online. També els podrem exportar en diferents formats, com per exemple, en format PDF.

També podem parlar dels fluxogrames, que són representacions esquemàtiques de processos, establint la seva seqüència cronològica.
Crean-te un compte de GLIFFY, podràs fer-los de manera molt senzilla i ràpida, utilitzant diferents formes i colors. Un cop haguem produït l'arxiu, podrem guardar-lo o publicar-lo al nostre bloc, seguint els següents passos:
A la barra superior del programa voràs que es pot fer clic a file, edit o share.

1- Si vols convertir el teu fluxograma en una fotografia has de clicar File i a continuació, export as JPEG.
2- Un altre opció, per poder publicar el teu arxiu és fent clic a Share i a continuació, Publish

Aquest seria un exemple d'un fluxograma elaborat mitjançant GLIFFY, i exportat en format JPEG (per tant, seguint el pas 1).